REGULERING SCANROPE NORD
SCANROPE NORD – verftsområde langs kanalen i Tønsberg
- Adresse
- Kanalen, Tønsberg
- Tiltakshaver
- Kanalen Nord AS og Format Eiendom AS
- Areal
- Over 6 daa.
- Byggeår
- Detaljplan vedtatt september 2021
- Prosjekt
- REGULERING SCANROPE NORD
- Kontaktperson
-
Kristian Ottesen
kristian@spir.no
95 04 40 63
Spir Arkitekter har utarbeidet planforslaget for detaljregulering av Scanrope Nord i samarbeid med Format eiendom AS, og på vegne av Kanalen Nord AS. Illustrasjonsplan og forslag til opparbeidelse av uteområdene ble utarbeidet av GG Landskap AS.
Planområdet er på litt over 6 daa. og omfatter ca. 26 boenheter med parkering og uteareal. Planforslaget omfatter videre en offentlig parkering, offentlig adkomstvei med fortau frem til eiendommen til Scanrope, en ny park "Kanalparken" med tilhørende offentlig strandpromenade og bryggevandring. I planen inngår småbåthavna som brukes av Kaldnes båtforening.
På området har det
tidligere vært skipsverft og mekanisk industri. Skipsverftet Aktieselskabet
Kaldnæs Patentslip og Mekaniske værksted ble stiftet den 1. mai 1899. Bedriften
skiftet navn til A/S Kaldnæs Mekaniske Verksted i 1916, og det tradisjonsrike
verftet ble drevet frem til 1984.
Detaljreguleringen beskriver et prosjekt med historisk forankring, som symboliserer starten på en fremtidig utbygging mellom gangbrua og kystkultursenteret langs Kanalen i Tønsberg. Bebyggelsen er tilpasset og planlagt i sammenheng med byparken, og vil være starten på realisering av en sammenhengende promenade på vestsiden av kanalen. Denne viktige etappen vil gi byen og beboere vest for Solveien tilgang til park, strand, sjøkant og promenade.
Taklandskapet og silhuetten av prosjektet, sett sammen med bakenforliggende bygg, gir assosiasjoner til tradisjonell historisk bryggearkitektur. Prosjektet får en variert og oppdelt karakter, sett fra kanalen og sett fra bakenforliggende bebyggelse.
Innenfor området planlegges det to boligbygg over en felles parkeringsetasje. Boligbyggene er igjen brutt opp i fem bygningsvolum med varierte utforming og ulik gesims- og mønehøyde. Prosjektets ansikt og uttrykk mot Kanalen har hatt spesielt fokus. Inndeling av byggene i "gårder" lagt inntil hverandre sammen med byggenes oppdelte takflater med møneretning vinkelrett mot Kanalen, bidrar til å bryte ned inntrykket av bygningsmassens totale volum.
MILJØPROFIL
Kanalparken er gitt en bærekraftprofil med redusert CO2 - avtrykk. Utbyggers mål er å redusere CO2 utslippet med mellom 20 % og 40 % i tillegg til redusert energiforbruk med ca. 25% ift. TEK17. Utbygger har satt som målsetning ifm. rammesøknaden å utarbeide et helhetlig dokumenterbart livsløpsbasert klimagassregnskap.